אורח חיים בריא בגיל השלישי כל מה שצריך לדעת

מרפסת גדולה באוויר הפתוח

הגיל השלישי הוא גיל הפרישה מהעבודה, המביא עימו זמן פנוי ותחושה חדשה של חופש. כעת לא צריך לדאוג לפרנסת הבית ולטיפול בילדים וזה הזמן להעמיד בראש סדרי העדיפויות את הבריאות והרווחה האישיים. ניהול אורח חיים בריא בשלב זה של החיים יכול לשפר משמעותית את איכותם ולאפשר לבני גיל הפרישה להיות פעילים, עצמאיים ומסופקים. במאמר זה נסקור את כל מה שצריך לדעת על שמירה על אורח חיים בריא בגיל הזהב כולל היבטים פיזיים, נפשיים וחברתיים.

 

טיפוח רווחה גופנית ונפשית

 

הגיל השלישי מביא עימו לא מעט שינויים גופניים, מנטליים, חברתיים, משפחתיים ועוד. תהליכי ההזדקנות הם דבר טבעי למדי וכל אחד יחוש את השפעתם במוקדם או במאוחר. שינויים גופניים חיצוניים ושינויים בתפקוד איברי הגוף הם תופעות מוכרות וידועות המלוות את גיל הפרישה, אך במידה לא מועטה אפשר לשלוט בהן, להאט את קצב הופעתן ולהבטיח הנאה מרבית לשנים רבות. החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא בגיל השלישי באה לידי ביטוי בשיפור הכושר הפיזי, המנטלי והחברתי בחיי היומיום.

 

מהו אורח חיים בריא בגיל השלישי?

 

ראשית, חשוב להיות מודעים לכך שחלים שינויים, שיש מה לעשות וכדאי להתחיל לפעול, גם אם זה לא היה חלק משגרת החיים עד כה.

מתחילים בפעילות גופנית סדירה. פעילות גופנית כחלק מהשגרה מסייעת בשמירה על היציבות ובמניעת התפתחות של מגבלות פיזיות. היא גם משפרת את מצב הרוח ויכולה לסייע בהרחקת מצבים של לחץ נפשי ודיכאון. התעמלות לגיל השלישי מסייעת בשמירה על כוח, גמישות ושיווי משקל. סוג הפעילות תלוי בהעדפה וביכולת של כל אחד למשל, פעילויות כגון הליכה מהירה, שחייה, יוגה, ריקוד ואימוני כוח. כדאי לעשות פעילות גופנית כ-30 דקות כל יום וחשוב לקבל הדרכה מאיש מקצוע בתחומי הפעילות הגופנית שבוחרים לעשות.

בנוסף לפעילות גופנית סדירה, יש להקפיד גם על תזונה בריאה ומאוזנת. תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, מזונות עתירי סיבים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. וכמובן להגביל את הצריכה של מזון מעובד ועתיר שומן רווי, מלח וסוכר ולהקפיד על שתיית מים בכמות מספקת. התזונה הים תיכונית היא תזונה שהוכיחה את עצמה לאורך מאות שנים וכוללת בין היתר שמן זית, זרעים ואגוזים שונים, ירקות, דגים ודגנים מלאים. מומלץ להמעיט באכילת בשר אדום ובצריכת אלכוהול.

אחרי האוכל, מומלץ לשמור על היגיינת פה, שמירה על היגיינת הפה גם היא מסייעת לבריאות הכללית. יש לצחצח פעמיים ביום בעזרת מברשת רכה ולהשתמש בחוט דנטלי או בקיסמים. במידה ומשתמשים בשיניים תותבות חשוב להקפיד על ניקיונן.

היבט נוסף בשמירה על אורח חיים בריא הוא שינה מספקת. גם היא חשובה לבריאות הגוף, ומומלץ לישון 7-9 שעות בכל לילה כדי לאפשר התחדשות פיזית ונפשית.

יתרה מזאת, כדאי לבצע בדיקות בריאות סדירות. כדי לשמור על בריאות בגיל השלישי, חשוב לקבוע בדיקות רפואיות שגרתיות ולבצע בדיקות סקר וחיסונים. פגישות מעקב קבועות אצל רופא משפחה ורופאים מומחים הם ערובה לגילוי מוקדם של בעיות ומחלות. ככל שהן מתגלות מוקדם יותר, כך קל יותר לטפל בהן ולשלוט על התקדמותן.

כמו כן, מומלץ להפטר מהרגלים מזיקים, אחד מהם הוא עישון. העישון מזיק רבות לבריאות על ידי כך שהוא פוגע בכושר הגופני ומעלה את הסיכון למחלות לב וריאה.

לצד שמירה על הבריאות בהיבט הפיזי, חשוב לזכור גם את ההיבט המנטלי:

 

אורח חיים בריא בגיל השלישי

 

היפרדו מהבדידות

 

מצב רגשי חיובי יכול לנבוע הרבה פעמים מקשרים חברתיים פעילים ומספקים. בגיל השלישי חשוב לשמור על פעילות וקשרים חברתיים קבועים, ואף שווה להתאמץ לשם כך. אלו הגרים במסגרת של בית דיור מוגן בתל אביב, זוכים לפעילויות חברתיות המאורגנות על ידי המקום וכל מה שצריך זה לצאת מדלת הדירה ולבחור את הפעילות המתאימה. דיור מוגן איכותי מציע פעילות חברתית ענפה הכוללת מפגשים חברתיים, פעילויות תרבות, טיולים ועוד. מי שאינם גרים במסגרת דיור מוגן יכולים לעשות זאת על ידי פעילות חברתית עם משפחה, חברים ומכרים. פעילות חברתית ידועה כתורמת להרגשה כללית טובה ומרחיקה מחשבות שליליות.

.

המנעו מלחץ נפשי

 

הקשר בין לחץ נפשי לבין תחלואה כרונית הוא ידוע ולחץ או דיכאון עלולים לפגוע בהפרשות ההורמונים בגוף ובתפקוד איברי הגוף הפנימיים. כך עולה הסיכוי לתחלואה נמשכת וקבועה.

שינויים במצבי הרוח, בהרגלים, ירידה בזיכרון, דיכאון וחרדה, כל אלו הם תסמינים למצב נפשי ירוד. ארגוני הבריאות העולמיים משלבים כיום הקפדה על בריאות נפשית והפחתת לחץ כאחת ההמלצות של קידום אורח חיים בריא בגיל השלישי.  הנה כמה דוגמאות לשיפור בריאות הנפש בגיל השלישי.

  • גירוי קוגניטיבי. לעסוק בפעילות המאתגרת את המוח כגון פתירת תשבצים, למידת מיומנויות חדשות או עיסוק בתחביבים.
  • הגיל השלישי הוא הזדמנות נהדרת להתחיל ללמוד משהו חדש. למשל, תחום עניין שנזנח כל השנים והנה יש זמן בשבילו. מעבר לסיפוק ולהנאה הגדולים, עצם הלמידה מסייעת להאט תהליכים ניווניים במוח ושומרת על חיוניות ונמרצות כדי להפיק את המירב מהחיים.
  • תרגול טכניקות להפחתת מתח כגון מדיטציה ותרגילי נשימה. כמו-כן מומלץ לתרגל מחשבות חיוביות ולהימנע ממחשבות שליליות, לשתף רגשות עם אחרים ולהימנע מלהיכנס למצבים מלחיצים. כשמרגישים עצבות או חווים מצוקה רגשית, חרדה או דיכאון, חשוב לא להישאר לבד עם התחושות הללו אלא לחפש תמיכה רגשית. לפנות לבני משפחה קרובים, לקבוצות תמיכה או למטפלים מקצועיים.
  • ללמוד להשתמש בפלטפורמות כגון ווטסאפ ופייסבוק כדי לשמור על קשר עם כולם בצורה מעודכנת.

אורח חיים בריא בגיל השלישי

 

אמצעי בטיחות

 

לא פחות חשוב להתנהל בבטחה על-ידי הפיכת סביבת המגורים לבטוחה. חשוב להקפיד על הסרת מפגעים, התקנת מוטות אחיזה, שימוש בשטיחונים מונעי החלקה והבטחת תאורה מתאימה להתמצאות טובה.

לסיכום, ניהול אורח חיים בריא בגיל הפרישה כרוך בנקיטת גישה הוליסטית לרווחה גופנית, נפשית וחברתית. על-ידי מתן עדיפות לפעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת, גירוי אינטלקטואלי, קשרים חברתיים ושמירה על אמצעי בטיחות ניתן לחיות חיים מלאי סיפוק, אושר וחיוניות. אף-פעם לא מאוחר מדי לאמץ הרגלים בריאים שתורמים לחיים מתגמלים ותוססים.

מגזין הזהב