כאשר אומרים ״הגיל השלישי״, לרב זה נאמר בקונוטציה שלילית, שהרי אין ״גיל רביעי״ הבא לאחריו. אך למעשה, בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת אוכלוסיה זו, הן כתוצאה מעליה טבעית בתוחלת החיים, והן בשל מודעות גוברת לבריאות ולתחזוק הגוף. זה הזמן ללמוד אודות התעמלות לגיל השלישי ויתרונותיה הרבים ולהפנים כי הגיל המופלא הזה אינו טומן בחובו רק קושי, אלא גם נקודות אור לא מעטות.
גיל הזהב – תקופה של שינויים
בדרך כלל נהוג להגדיר את הגיל השלישי בערך מאמצע שנות ה-60 בחייו של אדם, כאשר הוא לקראת או במהלך היציאה הרשמית לגמלאות. הביטוי מתייחס לקבוצת הגיל של בני 60-65 ומעלה, אך על אף שתקופה זו מוגדרת כתקופה אחת, קיימות גם חלוקות משנה בתוכה – גיל 60 עד 75, 75 עד 85 וגיל 85 ואילך. כל אחת מהתקופות מציבה קשיים חדשים ומאתגרים – הזדקנות, האטה גופנית, שינויים סביבתיים, ירידה ביכולת התפקודית והקוגניטיבית, ירידת בריאותית, עייפות ועוד. עם זאת, לכל אחת מהתקופות הנ״ל ניתן להתאים פעילות גופנית שונה המאפשרת שמירה על איכות חיים גבוהה יותר לאורך זמן.
יתרונות ההתעמלות בגיל השלישי
מחקרים שנעשו ופורסמו בשנים האחרונים מעידים כי ביכולתה של פעילות גופנית להאט את קצב ההזדקנות ולשפר את רמת התפקוד ואיכות החיים בגיל הזהב. חלק מהמחקרים אף מצביעים כי ביכולתה של פעילות גופנית להפחית את הסיכון לאלצהיימר, וכי אנשים אשר ביצעו פעילות גופנית בגיל העמידה, היו בסיכון נמוך יותר ב-52% לפתח דימנציה בהגיעם לגיל השלישי, לעומת אנשים שלא ביצעו פעילות גופנית. ואכן, באמצעות פעילות גופנית מתאימה ניתן בהחלט להפיק את המיטב מהגוף המגיב באופן חיובי לפעילות, להאט בכך את תהליך ההזדקנות ולשפר את תפקודי הגוף וכתוצאה מכך גם את תפקודי הנפש. התעמלות בגיל השלישי מומלצת במיוחד, שכן היא ידועה כמפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב, לחץ דם, סכרת, אוסטיאופורוזיס, דיכאון, שבץ ומחלות נוספות. כמו כן, היא מקלה על מצבים קיימים וכאשר היא נעשית על בסיס קבוע, התעמלות בגיל השלישי תורמת גם להרגשה טובה וחיונית יותר, שומרת על חיות, משקל תקין ומפחיתה את הסיכון לשברים.
תוכנית האימונים
בגיל השלישי יש להתייחס למספר מרכיבים עיקריים: סיבולת לב-ריאה, תרגילי כוח ותרגילי גמישות. באופן כללי, ההמלצה הרווחת היא אימון של כ-30 דקות (עד שעה לכל היותר), 4-5 פעמים בשבוע. עם זאת, כל מידה של פעילות גופנית עדיפה על היעדר פעילות. תוכנית האימונים צריכה לכלול תרגילים לשיפור הכושר, תרגילי מתיחות לגמישות, תרגילים לחיזוק שרירים, עצמות ושיווקי משקל וכן תרגילי חיזוק לגפיים תחתונות. יש להימנע מפעילות מוגזמת ו/או לא מבוקרת, ולהתחיל לעסוק בפעילות גופנית באופן הדרגתי ונינוח על מנת להימנע משחיקה של המפרקים או דרגת מאמץ גבוהה מדי העלולה להזיק.
לקריאת מאמר אודות ריקוד בגיל השלישי כנסו לכאן