להזיז את הגוף לצלילי מוזיקה, לפגוש חברים וליהנות – את כל אלו מוצאים בריקוד. על היתרונות של ריקוד בכלל וריקוד בגיל מבוגר בפרט אין צורך להכביר במילים. המחול משחרר, מניע את הגוף, משפר את מסת השריר, מונע עלייה במשקל ומפחית את הסיכויים למחלות כרוניות. והכי חשוב, הוא כיף. פעילות גופנית בגיל מבוגר היא חיונית מעין כמוה, אולם רבים בגיל הזה אינם מקפידים על כך באופן סדיר. הם מתקשים בתרגילים, אין להם מוטיבציה או שאינם נהנים מהפעילות. כאן בדיוק נכנס המחול, על סוגיו השונים, ומשנה את התמונה לחלוטין.
חשיבותם של ריקודים לגיל השלישי
בשנים האחרונות ישנה התעניינות מרשימה במחול בקרב הדור המבוגר, דור שמגדיר מחדש את מושג הזקנה ומוכיח שאף פעם לא מאוחר מדי להתחיל בעיסוק חדש. ריקוד בגיל השלישי הפך לחוויה מפתחת ומהנה עבור רבים, כזו המטפחת רווחה פיזית, נפשית וחברתית, תוך קריאת תיגר על ציפיות חברתיות. עולם המחול מעצים את בני גיל הזהב וחוגג את התסיסה המסרבת לדעוך עם הגיל.
לאנשים מבוגרים מומלץ לעשות פעילות גופנית באופן סדיר, וריקוד זו בהחלט אפשרות טובה לכך. ריקוד נחשב לפעילות גופנית לכל דבר. כאשר רוקדים מזיזים את הגוף, מעלים את הדופק ומפתחים גמישות, קאורודיציה, שיווי משקל, כוח, ומשפרים את בריאות הלב, כלי הדם ועוד. ריקוד אף נמצא ככלי יעיל בניהול כאבים כרוניים, שיפור מצבים הקשורים לגיל כגון אוסטאופורוזיס ודלקת פרקים, קידום יציבה טובה יותר ומודעות לגוף. זאת ועוד, שריפת קלוריות בגיל בו השמנה מאוד נפוצה, אף היא הופכת ליתרון של ריקודים לגיל השלישי.
ישנם סוגים שונים של ריקוד, כאשר כל סוג תורם לבריאות הגוף באופן שונה. ריקודי בטן למשל, משפרים את גמישות הגוף ומחזקים את שרירי רצפת האגן, ובכך מסייעים לבעיה של בריחת שתן אשר נפוצה בגיל מבוגר. ריקודי זומבה, שהם להיט בקרב בני גיל הזהב, תורמים בהפעלת לב ריאה, שיפור הקוארדינציה והזיכרון משום שיש כאן תנועות די מורכבות שצריך ללמוד ולזכור, שיפור צפיפות העצם, שריפת קלוריות ועוד.
יתרונות חברתיים לריקוד
מעצם טבעו, ריקוד לרוב חורג מגבולות הפרט ובונה תחושת שייכות לקהילה. שיעורי ריקוד וסדנאות מפגישים אנשים מרקעים מגוונים שונים, המאוחדים על ידי התשוקה שלהם לתנועה ויצירתיות.
אחת הבעיות הרגשיות הקשות ביותר בגיל מבוגר היא תחושת הבדידות והיעדרן של מסגרות חברתיות. ריקודים לגיל השלישי בתל אביב ומסגרות קבוצתיות, מאפשרים לאנשים מבוגרים לפגוש אנשים חדשים וליצור אינטראקציות חברתיות על בסיס של תחביב משותף, באווירה נעימה, כיפית ומשוחררת. כדי להפיג את הבדידות האופיינית בגיל זה, אין כמו לרקוד במסגרת של חוגים לגיל השלישי.
העובדה שריקוד נעשה במסגרת קבוצתית, תורמת מאוד לאנשים מבוגרים ומאפשרת להם ליצור קשרים חדשים עם בני גילם ולפתח חברויות לטווח ארוך. קבוצות ריקוד גם מאופיינות באווירה שמחה, קלילה וחופשית שמלווה את המשתתפים במהלך הריקוד וגם אחריו. החוויה הקולקטיבית של הריקוד מרוממת את הרוח ומטפחת אחווה ותחושת הישג משותף.
נפש בריאה לרוקדים
המחול מציע אפיק ייחודי לביטוי וגילוי עצמי, ללא קשר לגיל. עבור בני גיל הפרישה, חדוות התנועה מקבלת משמעות עמוקה ומהותית. דרך הריקוד יכולים אנשים מבוגרים להתחבר מחדש לגופם, לחקור את יכולותיהם הפיזיות ולאמץ אל חיקם את יופיים של השינויים החלים בהם.
ריקודים לגיל השלישי מסייעים לתחושה חיובית של הרוקדים. ספורט בכלל הוא אחת התרופות הטובות ביותר נגד בדיכאון שתוקף רבים מהמבוגרים. הפעלת הגוף מביאה להפרשת אנדורפינים המקושרים לתחושות חיוביות ולעיתים אף להרגשת אופוריה. זאת ועוד, בכוחו של הריקוד לשפר את הדימוי העצמי ולגרום לתפקוד חיוני יותר. הצלחה בתרגילי הריקוד מובילה לתחושת מסוגלות וסיפוק המשליכה על חיי היום-יום. כל אלו מובילים לעלייה בביטחון העצמי, שלרוב נוטה לרדת בגילאים מבוגרים.
כמובן שגם למוזיקה יש תפקיד חשוב, והיא כשלעצמה תורמת לבריאות. מחקר שנערך לאחרונה בארה"ב, גילה שמוזיקה נעימה ושמחה מרחיבה את כלי הדם.
משהו חדש מתחיל
ללמוד דברים חדשים זה תמיד טוב, אך בגיל הפרישה זה מומלץ אף יותר, היות וזה מפתח את המוח ומוסיף ליכולות הקוגניטיביות. שינון הצעדים ותיאום בין התנועות מפעילים את המוח, מחדדים את הזיכרון, ומשפרים את המיקוד והריכוז. היצירתיות, שהיא חלק מכל ריקוד, מטפחת גם מיומנויות לפתרון בעיות ומגרה את הדמיון. יתר על כן, ריקוד מציע אמצעי לביטוי רגשי, מתן פורקן להפגת מתחים ושיפור הרווחה הרגשית ומצב הרוח. גיל הפרישה מהווה בסיס להתחלות חדשות ולשיפור הקיים. זוהי הזדמנות לעשות משהו שתמיד רוצים אך לא עושים.
שיעורי ריקוד הם הזדמנות נהדרת לפתח תחביב חדש, לרכוש מיומנויות וכמובן לעשות פעילות ספורטיבית ואירובית. באמצעות משהו שמח וכיפי כמו ריקוד ניתן לשפר את איכות החיים, ליהנות מחוויה מעשירה בשעות הפנאי של הפנסיה ועל הדרך להרוויח בריאות טובה, סיפוק ואושר.
סטראוטיפים של גיל
תחביב המחול בגיל פרישה מאתגרת סטראוטיפים גילניים וציפיות חברתיות המכתיבות מגבלות על בסיס גיל. מבוגרים הבוחרים לרקוד מוכיחים שהגיל אינו מהווה מחסום לחיפוש טריטוריות חדשות. הם גם מעוררים השראה באחרים להיפטר מדעות קדומות לגבי המשמעות של זקנה ומאפשרים לחיות את החיים במלואם, ללא קשר, על אף ואולי גם בזכות הגיל.
לסיכום, ריקוד בגיל השלישי מעצים ומאפשר לאנשים מבוגרים לבטא את חיוניותם, את היצירתיות שלהם ואת שמחת החיים. על ידי עיסוק בריקוד אנשים בגיל הזהב חווים שפע של יתרונות פיזיים, נפשיים ורגשיים, תוך קריאת תיגר על סטריאוטיפים הקשורים בגיל.