דמנציה שלבים ודרכי טיפול

דמנציה - dementia

במרוצת השנים, הפך הביטוי "דיור מוגן" למושג נפוץ ושגור בפיהם של רבים, כאשר מדברים על מוסדות המטפלים בבני הגיל השלישי – וזה ממש לא במקרה. תפישת הדיור המוגן התפתחה על מנת להתאים את אזור המחייה, את אורח החיים ואת שגרת היום יום לצרכים והאתגרים הייחודיים של בני הגיל השלישי, במיוחד של אלו אשר מתמודדים למרבה הצער עם שלבים שונים של דמנציה.

במאמר זה נדבר על שלביה השונים של המחלה, נעמוד על התסמינים השונים אשר מלווים את המחלה, נציג את אופני הטיפל המרכזיים בה ונגדיר את תפקידו החשוב של הדיור המוגן בכל הנוגע להתמודדות עם המחלה ותסמיניה.

 

מה זה דמנציה – במה דברים אמורים?

 

אם שואלים מה זה דמנציה התשובה מתחילה בזה שדמנציה היא מונח גג המשמש לתיאור קבוצה של תסמינים אשר נגרמים כתוצאה מפגיעה בתאי המוח ומשפיעים על תפקודי הזיכרון, על בהירות החשיבה ועל היכולות החברתיות בצורה חמורה מספיק כדי להפריע לתפקוד היומיומי. בניגוד לדעה הרווחת, דמנציה אינה מהווה חלק בלתי נפרד מהליך ההזדקנות, וחומרתה עשויה להשתנות מאוד מאדם לאדם.

 

דמנציה – תסמינים מרכזיים

 

תסמיני המחלה יכולים להשתנות בהתאם לסוג הדמנציה ולשלב המחלה, אולם בין התסמינים הנפוצים ביותר ניתן למנות את אלו הבאים:

  • אובדן זיכרון – אחד מן תסמינים המוקדמים הנפוצים ביותר הוא שכחה. השכחה עשויה לבוא לידי ביטוי בשכחת שמות, תאריכים או אירועים, וכן בבקשת תכופות של אותו המידע.
  • קשיי תקשורת – אנשים עם דמנציה נאבקים לעתים קרובות למצוא את המילים הנכונות או לבטא את מחשבותיהם באופן ברור ומדויק. ייתכן שהם גם יחוו קושי לעקוב אחר שיחה או להצטרף אליה.
  • בלבול וחוסר התמצאות – אנשים אשר חולים במחלה זו עלולים ללכת לאיבוד גם במקומות מוכרים, להתקשות בהבנת חלוף הזמן, או לשכוח היכן הם נמצאים או כיצד הגיעו לשם.
  • שיפוט לקוי ופתרון בעיות לא רציונלי – עבור אנשים עם דמנציה, קבלת החלטות הופכת למאתגרת במיוחד. בפרט, הם עלולים לקבל החלטות בלתי רציונליות בעניינים פיננסיים, וכן בנושאי תזונה והיגיינה.
  • שינויים במצב הרוח ובאישיות – דמנציה יכולה לגרום לשינויים במצב הרוח, מה שמוביל לחרדה מוגברת, דיכאון, עצבנות או אפילו פרנויה. שינויים באישיות עשויים להתרחש גם כשינוי של העדפות ובהתנהגות לא אופיינית.
  • קושי עם משימות יומיות – פעילויות בסיסיות כמו הלבשה, טיפוח ובישול הופכות מסובכות יותר ככל שהדמנציה מתקדמת.
  • אובדן יוזמה – אנשים עם דמנציה עלולים להפוך לאפאטיים, כלומר לאבד עניין בפעילויות שהם נהנו מהם בעבר ולהראות מוטיבציה מופחתת ליזום משימות חדשות.

 

ישנם מספר סוגים של דמנציה, אבל כדאי לציין סוג ספציפי שלה – דמנציה פרונטו טמפורלית (FTD). דמנציה זו משפיעה בעיקר על האונות הקדמיות של המוח, מה שמוביל למערכת ייחודית של סימפטומים. תסמינים של דמנציה פרונטו טמפורלית עשויים לכלול התנהגות אימפולסיבית, בלתי הולמת או אדישה בסיטואציות חברתיות, קשיים בדיבור ותסמינים מוטוריים כגון חולשה בשרירים, בעיות קואורדינציה או נוקשות בשרירים. כמו כן, עשויות לצוץ גם בעיות זיכרון, אך הן בדרך כלל פחות בולטות ביחס לסוגים אחרים של דמנציה.

 

שלבים של המחלה

 

הבנת ההתקדמות של מחלת הדמנציה היא חיונית לצורכי מתן טיפול ותמיכה מתאימים לאנשים אשר נפגעו ממנה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, דמנציה היא מצב דינמי למדי, אשר מתפתח בהדרגתיות ולאורך זמן, והיא כוללת על פי רוב מספר שלבים מרכזיים:

  • שלב פרה קליני – לפני שהתסמינים מתגלים, ישנו שלב פרה קליני אשר בו מתרחשים שינויים במוח. שינויים אלו הם טרם מורגשים, ואינם ניכרים לעין בלתי מקצועית. שלב זה יכול להימשך מספר שנים מבלי שיתעורר חשד כלשהו לקיומה של מחלת הדמנציה.
  • ליקוי קוגניטיבי קל (MCI) – MCI נחשב לעתים קרובות לשלב ביניים בין הירידה הקוגניטיבית הצפויה של הזדקנות נורמלית, לבין הירידה החמורה יותר של דמנציה. אנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל עשויים לסבול מבעיות זיכרון קלות, אך השינויים הללו אינם חמורים מספיק על מנת להפריע באופן משמעותי לחיי היום יום וההתנהלות הרגילה שלהם.
  • דמנציה ראשונית – בשלבים המוקדמים של הדמנציה, אנשים עשויים לחוות ירידה קוגניטיבית קלה, אשר תהיה מורגשת בעיקר לאדם הלוקה במחלה כמו גם לבני המשפחה הקרובים שלו. התסמינים עשויים לכלול שכחה מדי פעם, קושי למצוא את המילים הנכונות, או אתגרים בתכנון ובארגון פעילויות יומיומיות.
  • שלב הביניים – השלב האמצעי של דמנציה הוא בדרך כלל השלב הארוך ביותר, והוא נמשך מספר שנים. התסמינים שהופיעו במסגרת הדמנציה הראשונית הופכים בולטים יותר ויותר, ומשפיעים על הזיכרון, השפה וכושר השיפוט. אנשים בשלב זה עלולים להתקשות בזיהוי פנים מוכרות, להסתבך בניהול כספים, ולהיתקל בשינויי אישיות והתנהגות שונים.
  • דמנציה חמורה – בשלב מאוחר של התפתחות מחלת הדמנציה, אנשים סובלים מפגיעה קוגניטיבית חמורה וזקוקים לסיוע נרחב במגוון של פעילויות יום יומיות. התקשורת עמם עלולה להפוך למאתגרת ביותר, שכן הם עלולים לאבד את היכולת לבטא את עצמם ברמה המילולית. גם הניידות והבריאות הגופנית עלולים להידרדר באופן משמעותי, כזה שמצריך ליווי צמוד במהלך היום והלילה. בשלב זה של דמנציה תסמינים מופיעים במלוא עוצמתם.

 

גישות מרכזיות לטיפול בדמנציה

 

בעוד שאין כיום תרופה לדמנציה, קיימות מספר גישות טיפוליות שונות, אשר שואפות להקל על מחלת הדמנציה והתסמינים שלה ולשפר את איכות החיים של אלה החולים במחלה. בין שיטות הטיפול המרכזיות בדמנציה ניתן למנות את הבאות:

  • טיפול תרופתי – ניתן ליטול תרופות מסוימות אשר מסייעות בוויסות המחלה ותסמינים כגון אובדן זיכרון, פגיעה קוגניטיבית ושינויים התנהגותיים. תרופות אלו יכולות להקל זמנית על הסימפטומים או להאט את התקדמותם.
  • גירוי קוגניטיבי – מעורבות בפעילויות מעוררות מבחינה קוגניטיבית יכולה להיות מועילה לאנשים עם דמנציה. מעורבות שכזו יכולה לכלול הרכבה של פאזלים, משחקים, אמנות או טיפול במוזיקה – פעילויות שכאלו עוזרות לשמור על תפקוד קוגניטיבי ומספקות תחושת מטרה.
  • טיפול בעזרת תמיכה – דיור מוגן ומתקני טיפול אחרים יכולים להציע סביבה תומכת לאנשים עם דמנציה, מתן סיוע מסביב לשעון וטיפול מיוחד המותאם לצרכיהם. טיפול מסוג זה מטפח תחושת קהילה ומבטיח בטיחות ונוחות לתושבי הדיור המוגן אשר חולים במחלה.
  • פעילות גופנית סדירה וטיפולים – פעילות גופנית סדירה וטיפולים ספציפיים, כמו ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה, יכולים לשפר את הרווחה הכללית, לשפר את הניידות ולהפחית את הסיכון לנפילות ולסיבוכים אחרים אשר קשורים למחלה.
  • טיפולים התנהגותיים – טיפולים התנהגותיים, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), יכולים לעזור לאנשים עם המחלה לנהל שינויים בהתנהגות ובמצב הרוח. טיפולים אלו מתמקדים בשינוי דפוסי חשיבה שליליים ובשיפור של אסטרטגיות התמודדות.
  • טיפולים אלטרנטיביים וטיפולים משלימים – חלק מן האנשים אשר חולים בדמנציה מוצאים תחושה של הקלה באמצעות קבלת טיפולים אלטרנטיביים כמו ארומתרפיה, עיסוי או דיקור. למרות שלא הוכחו כמרפאים דמנציה מבחינה אמפירית, טיפולים אלו יכולים לספק שמץ של נוחות והרפיה.

 

בית גיל הזהב תל אביב – בית של טיפול וחמלה

 

בלב תל אביב שוכן בית גיל זהב, בית דיור מוגן ותיק, מוערך ופורץ דרך, אשר מבין את הצרכים הייחודיים של בני הגיל השלישי, לרבות של אלה אשר חולים במחלת הדמנציה. הצוות המנוסה והמסור בבית גיל זהב תל אביב פועל ברגישות עצומה ובאהבה ללא גבולות, מתוך מטרה ברורה לספק לדיירים תחושת ביטחון אמיתית, שייכות וטיפול מקצועי וקשוב.

בבית גיל זהב תל אביב נהנים הדיירים לא רק ממרחבי מגורים נוחים ומטופחים, אלא גם משפע של פעילויות חברתיות ותרבותיות, אשר מספקות עבורם אורח חיים מעשיר ומרתק. הקרבה לתענוגות התרבות והקולינריה של תל אביב, בשילוב עם שירותים נוחים ושטחים ירוקים בקרבת מקום, מעצימים את חווית המגורים הכוללת.

בבית גיל הזהב תל אביב ניתן למצוא רצף טיפולי ליקירכם, בבית יש מגוון פתרונות דיור החל מדיור מוגן לעצמאים, קומה תומכת לאנשים שנדרשים לסיוע בפעילויות היום יומיות, השגחה צמודה יותר עם צוות מטפלים של הבית 24/7  ומחלקה סיעודית אינטימית ומשפחתית.
בנוסף, בבית יש מחלקת שירות לדייר שאמונה על הקשר עם הדיירים ומשפחותיהם ואחראית ללוות את הדיירים בתהליכי הקליטה והמגורים ולסייע בקשרים חברתיים. יחד עם כלל הצוות שרואה בדיירים כבני משפחה, ניתן למצוא בבית גיל הזהב מעטפת שלמה תומכת וחמה.

במובנים רבים, בית גיל זהב תל אביב הוא יותר מבית מגורים – זו קהילה המשגשגת על יסודות של חמלה וחברות. תוך התמקדות בטיפול פרטני, שירותים חדשניים ומחויבות לקידום איכות חיים גבוהה לכל דייר, בית גיל זהב מציב את הסטנדרט הגבוה ביותר לדיור מוגן.

אנו מזמינים אתכם לבקר בבית גיל הזהב, להכיר אותנו מקרוב ולהצטרף למשפחה האוהבת והרחבה שלנו. כאן תגלו מקום שבו חמלה וחברות הן הליבה של כל צעד וצעד.

למידע נוסף וקריאה אודות ההבדלים בין דמנציה לאלצהיימר הקליקו על הקישור.

לפרטים נוספים ולתיאום ביקור, אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר במספר: 8275*. יחד נעשה את הצעד הראשון לקראת חווית מגורים מספקת, מהנה ובטוחה עבור בני גיל הזהב.

 

דמנציה
"בעוד שאין כיום תרופה לדמנציה, קיימות מספר גישות טיפוליות שונות"

מגזין הזהב