קצת על בריאות: ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר

דמנציה לאלצהיימר

ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר

קשיים בזכירת שמות ומקומות, איבוד מילים במהלך שיחה, אי יכולת לזכור היכן הנחנו חפצים – כל אלו מאפיינים ״פגיעה בזיכרון הקשורה בגיל״, כל עוד האדם נזכר לאחר זמן קצר במה ששכח, מסוגל לעקוב אחר הוראות, נעזר ברשימות ובנוסף, הפגיעה אינה מלווה בנוכחות שיטיון או דיכאון. ידוע כי היכולות הקוגניטיביות של האדם המגיע אל הגיל השלישי נפגמות, מה שעלול לגרום לתופעות נפשיות שאינן פשוטות. מצבים מעין אלו מצריכים אבחון רפואי ובחינת כלל האפשרויות על מנת לאתר את הסיבות למצבו של הקשיש, כאשר הנפוצות שבהן – אלצהיימר ודמנציה.

מהי דמנציה?

עם השנים אנו חווים פגיעה ביכולות השונות, אנו זוכרים פחות טוב, הריכוז שלנו פחות יעיל והיכולות שלנו לבצע פעולות בגיל 80 אינו כפי שהיו בגיל 20, 30 או אפילו 60. דמנציה היא הפגיעה ביכולות הקוגניטיביות השונות, אשר היא מעבר לצפוי לגיל האדם. דמנציה, או בעברית – שיטיון, היא תסמונת המאופיינת בהפרעות בתפקוד השכלי (בעיקר בזיכרון) ובשינוי אישיותי ותפקודי ברמת היומיום. כ-15% מהקשישים מעל גיל 65 סובלים מדמנציה, וכאשר חוצים את גיל 80 מגיעים כבר לכ-40%. לדמנציה יש מספר רב של גורמים, כאשר הנפוץ ביותר בהן הוא מחלת האלצהיימר.

מהם התסמינים של דמנציה?

אנשים אשר סובלים מדמנציה יסבלו מפגיעה בזיכרון, ביכולת לתקשר (דיבור, קריאה וכתיבה) ופגיעה ביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. דמנציה יכולה להיות שונה בין אדם לאדם, כך יכול להיות שאדם יסבול מדמנציה אולם מחלתו תהיה יציבה לאורך שנים רבות, ואילו אצל אדם אחר המחלה תתקדם מהר מאוד. לדמנציה יש מספר תופעות נלוות, הן התנהגותיות והן פסיכולוגיות. החולים בדמנציה יפגינו אי שקט, עוינות, צעקות, שוטטות, יתקשו לזהות מקומות ואנשים ולעתים אף ישכחו אותם, יתנהגו באופן שאינו תואם תרבות, יפתחו שינויים באישיות ועוד. בין התופעות הפסיכולוגיות המאפיינות את המחלה ניתן למצוא חרדה, מצב רוח ירוד ודכאוני, הזיות וחזיונות שווא. באם המצב מחמיר, תופעות אלו עלולות להביא להקדמת אשפוז החולה במוסד וירידה משמעותית באיכות חיי החולה ומשפחתו.

מהי מחלת האלצהיימר?

מחלת האלצהיימר מאופיינת בהרס הולך וגובר של תאי המוח. בניגוד לדמנציה, היא אינה שייכת אך ורק לגיל השלישי ותסמיניה זהים במבוגרים ובצעירים. כמו כן, בניגוד לדמנציה היכולה להימשך שנים רבות, אלצהיימר נמשכת עד 10 שנים.

מהם התסמינים של מחלת האלצהיימר?

בדומה לדמנציה, גם מחלת האלצהיימר מאופיינת בפגיעה בזיכרון, התמצאות, שפה, ריכוז וביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. אך בנוסף לתסמיני אלו, אנשים הסובלים מאלצהיימר יכולים לסבול מתסמינים נוספים כגון פגיעה באישיות המתבטאת באגרסיביות, תוקפנות פיזית ומילולית, עצבות, חוסר שליטה או ריסון של דחפים מיניים, ויש כאלו שאף יאגרו חפצים. בנוסף, יסבלו מחרדה, דיכאון, הזיות ומחשבות שווא כגון שאחרים גונבים להם חפצים או שמישהו מבקר אותם. אלצהיימר פוגע בזיכרון לטווח הקצר – החולה שוכח תאריכים, שוכח היכן השאיר חפצים שונים וחוזר שוב ושוב על אותן השאלות. הפגיעה בשפה באה מתבטאת בקושי לזכור שמות של חפצים מוכרים, להיזכר בשמם של אנשים מוכרים ואף קושי בהבנת השפה. כמו כן, באלצהיימר ישנה פגיעה בהתמצאות המרחבית. כאשר החולה הולך לאיבוד בסביבה מוכרת, זהו אחד הסימנים המובהקים למחלה.

מגזין הזהב

בואו לבקר בבית, להכיר אותנו ולהצטרף למשפחת בית גיל הזהב ת”א

לקבלת פרטים התקשרו 8275* או השאירו פרטים:

    כתובת: דרך משה דיין 66 תל אביב

    דרך משה דיין 66, תל אביב