איך נשארים חדים? אסטרטגיות לשיפור הזיכרון בגיל השלישי

רוני - תשחץ שיפור זיכרון

המעבר לשלב השלישי בחיים מהווה ציון דרך חשוב, בו שמירת חדות קוגניטיבית הופכת לנדבך מרכזי בשמירה על עצמאות ואיכות חיים גבוהה. מבין התפקודים הקוגניטיביים הרבים שהמוח האנושי מבוסס עליהם, הזיכרון ממלא תפקיד מרכזי בחיי היום יום שלנו – הוא מסייע לנו לעבד מידע בצורה יעילה, מאפשר לנו לבצע משימות שונות בקלות, וליהנות מרגעים מיוחדים שחווינו בעבר. במהלך ההתבגרות שלנו, המוח עובר תהליכים טבעיים אשר עלולים להשפיע על תפקוד הזיכרון, מה שדורש מאיתנו לאמץ מיומנויות שונות ולבצע פעילויות מגוונות כדי לשמר את היכולות הקוגניטיביות כדי להישאר חדים כמו בעבר.

במדריך זה, תבינו מדוע חשוב להתמקד בשיפור החדות הקוגניטיבית בגיל השלישי, נתמקד בחשיבות הזיכרון, ונסקור מספר אסטרטגיות מדעיות שהוכחו כמסייעות בשמירה על זיכרון חד.

מדוע חשוב לחדד את הזיכרון בגיל השלישי?

זיכרון הוא אבן היסוד לתפקוד קוגניטיבי בריא ומשפיע באופן עמוק על איכות החיים היום – יומית שלנו, משמש אותנו בתהליכי קבלת החלטות, פתרון בעיות וקשרים בינאישיים. בסך הכול, ניתן לומר ששמירה על זיכרון חד בגיל השלישי היא חיונית במיוחד בשל מספר סיבות מרכזיות –

 

  • שמירה על עצמאות – זיכרון תקין מאפשר לבני הגיל השלישי לנהל את כספיהם, את התרופות אותן הם נוטלים, ואת המשימות הביתיות שלהם באופן עצמאי. כך הם מפתחים תחושת אוטונומיה ומסוגלות עצמית.
  • שיפור איכות החיים – אובדן זיכרון עלול להוביל להפחתת היכולת של האדם ליהנות מפעילויות לשמור על קשרים חברתיים ולממש את חלומותיו, דבר העלול לגרום לירידה באיכות החיים. באמצעות שיפור יכולות הזיכרון, בני גיל הזהב יכולים להמשיך וליהנות מפעילויות משמעותיות ולצאת למסעות חיים מלאי חוויות, קטנות כגדולות, גם בשלב זה של חייהם.
  • הפחתת סיכונים – ירידה בחדות הזיכרון בגיל השלישי עלולה להעיד על התפתחות מחלות כמו אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה. על ידי שיפור יכולת הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי, בני גיל הזהב יכולים לעכב ואף לעצור את תחילתה של הירידה הקוגניטיבית, לקדם הזדקנות בריאה ולשמור על עצמאות בכל תחומי החיים.

 

רוני - תשחץ שיפור זיכרון

 

אסטרטגיות לחידוד זיכרון בגיל השלישי

לפניכם כמה אסטרטגיות פשוטות המועילות לחידוד הזיכרון ושיפור המיומנויות השכליות לגיל השלישי; מדובר באסטרטגיות פשוטות ליישום, אשר יעילותן בטווח הקצר והארוך הוכחה זה מכבר בשדה המדעי.

אימוני מוח

  • תרגול זיכרון: ניתן לשפר את הזיכרון ע"י פתרון תשבצים, פתרון חידות הרכבת פאזלים ומשחקי זיכרון.
  • פעילויות אלו מאתגרות את המוח ומעודדות נוירו פלסטיות, קרי יכולתו של המוח להתארגן מחדש וליצור קשרים עצביים חדשים.
  • התנסו בפלטפורמות מקוונות ויישומים ניידים המציעים תוכניות אימון מוח המותאמות לשיפור הזיכרון והמיומנויות הקוגניטיביות. כלים אלה מספקים תרגילים אינטראקטיביים ומהנים, לצד משוב מותאם אישית ובקרה דיגיטלית על מהלך ההתקדמות.

 

תזונה בריאה

  • בחרו לצרוך מזון המכיל חומרים מזינים החשובים לבריאות המוח, כגון חומצות שומן אומגה 3, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. כללו בתפריט היומי שלכם מזונות כמו דגים, עלים ירוקים, פירות יער, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים. ממצא מעניין בהקשר זה הוא כי צריכת פוליפנולים דרך ענבים ואוכמניות עשויה לשפר את היכולת הקוגניטיבית והזיכרון לטווח הקצר והארוך. הגבילו את הצריכה של מוון מעובד, חטיפים מתוקים ושומנים רוויים, אשר עלולים לזרז ירידה קוגניטיבית ולפגוע בתפקוד הזיכרון.
  • לצד זאת, הקפידו לשמור על רמת לחות גבוהה בגוף על ידי שתייה מרובה של מים לאורך היום – זוהי דרך פשוטה לתמוך בתפקוד אופטימלי של המוח.

גירויים מנטליים

  • בחרו בפעילויות המעוררות את המוח שעשויות לאתגר את הזיכרון, כמו למשל לימוד שפה חדשה, נגינה על כלי נגינה או תרגילי זיכרון.
  • שמרו על סקרנות וחפשו הזדמנויות חדשות ללמידה. זאת, בין אם על ידי השתתפות בקורסים ובהרצאות או על ידי קריאת ספרים וצפייה בסרטים שמעוררים בכם עניין. התנסות בחוויות ותחביבים עשויים לעורר את הנפש ולקדם צמיחה קוגנטיבית.

הרגלי שינה בריאים

  • צרו לעצמכם שגרת שינה מסודרת על ידי שמירת לוח זמנים קבוע לשינה ויצירת סביבת שינה מרגיעה. על מנת להבטיח את שיפור היכולות הקוגניטיביות, נסו לישון בין שבע לתשע שעות שינה רצופות מדי לילה.
  • צרו סביבת שינה נעימה ושקטה והמנעו מהפרעות של מכשירים אלקטרוניים או רעשי רקע. בנוסף לכך, מומלץ גם לתרגל טכניקות הרפיה ומיינדפולנס, כגון נשימות עמוקות או הרפיית שרירים, ובזאת לקדם שינה טובה ומנוחה מרגיעה.

הישארו פעילים פיזית

  • כללו פעילות גופנית בשגרה היומית שלכם כדי לשפר את זרימת הדם למוח ולקדם את שחרור הגורמים הנוירוטרופיים. מומלץ להתמקד בפעילות אירובית כגון הליכה, שחייה, אירובי במים או ריקוד.
  • גם פעילות פיזית המשלבת אתגר קוגניטיבי, כגון יוגה, טאי צ'י או שיעורי כושר מבוססי תנועה יצירתית. גישות הוליסטיות מעין אלו מציעות יתרונות הן לגוף והן לנפש ומקדמות חיוניות קוגניטיבית בגיל השלישי.

 

טפחו קשרים חברתיים

  • שמרו על קשרים תדירים עם חברים, משפחה וקבוצות קהילתיות כדי להתמודד עם תחושות של בידוד ובדידות, העלולות להשפיע לרעה על הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי. קיום שיחות משמעותיות ובילויים קבוצתיים מעוררות את המוח ומסייעות לשמור על חדות מחשבתית.
  • התנדבו בארגונים מקומיים או השתתפו בפעילויות קבוצתיות המתאימות לתחומי העניין והערכים שלכם. החיבור עם אחרים דרך עשייה מטפח תחושת שייכות ומטרה, תורם לרווחכם הכללית ומחזק את החוסן הקוגניטיבי שלכם.

בית גיל הזהב – שומרים עליכם חדים בכל גיל

כפי שהדגשנו למעלה, חיזוק החדות הקוגניטיבית וחידוד הזיכרון הם חיוניים לצורך שמירה על עצמאות, שיפור איכות החיים וקידום הרווחה הכללית. בבית גיל הזהב, דיור מוגן איכותי ומוביל בישראל, הממוקם בליבה של העיר תל אביב, אנו שמים את הבריאות הקוגניטיבית של הדיירים שלנו בראש סדר העדיפויות, ומטמיעים בשגרת היום יום שלהם שלל פעילויות שתורמות לחדות מחשבתית.

בית גיל הזהב מציע לדייריו מגוון פעילויות המועברות על ידי אנשי מקצוע ומדריכים מנוסים, על מנת לשמר את אורח החיים העצמאי של דיירי הבית ולספק להם הנאה מירבית ומיטבית מהמגורים בבית.

חוג לשיפור הזיכרון, חוג שבועי המתקיים בבית ומתעמק בטכניקות ואסטרטגיות מוכחות שמטרתן לסייע בשימור הזיכרון. זוהי הזדמנות פז עבור הדיירים ליהנות לא רק ממפגש חברתי עם שכניהם אלא גם לעסוק בתרגילים אינטראקטיביים, במשחקי זיכרון ובדיונים קבוצתיים, שדרכם הם מקבלים תובנות יקרות ערך וכלים מעשיים לצורך חידוד היכולות השכליות והמנטליות שלהם. "כנפיים של זהב" גוף התנדבותי ייעודי לגיל השלישי שהוקם ביוזמת הבית וממומן על ידו, מציע אף הוא מסגרת חברתית תומכת ומספקת חיבורים אישיים ותחושת שייכות ועניין.

בנוסף לסדנת שיפור הזיכרון, בית גיל הזהב מציע לדייריו גם חוג תשבצים מצליח. המחקר המדעי כבר היטיב לספק הוכחות ברורות לגבי היתרונות הקוגניטיביים של פתרון תשבצים והיכולת שלהם למנף את מיומנויות הזיכרון בגיל מבוגר. החוג מתנהל בצורה משעשעת ומבדרת מה שמעצים את האפקטיביות של האימון הקוגניטיבי ומעורר את המוח.

לסיכום, על ידי אימוץ גישות חדשניות לחידוד היכולות הקוגניטיביות והזיכרון, בית גיל הזהב תל אביב מעצים את דייריו לנהל חיים מספקים ומשמעותיים, שאינם תלויים בגילם הביולוגי או במצבם הפיזי. בבית גיל הזהב – גיל הוא באמת רק מספר.

מגזין הזהב