כ-15 אלף איש בישראל סובלים מדי שנה מאירוע מוחי, בעיקר אנשים בגיל השלישי. חשוב לדעת כי ישנם סימנים מקדימים לאירוע מוחי קטן, פחות הרסני, אשר אם נדע לזהותם נוכל להפחית את הסיכוי לפגיעה מאירוע גדול ואף למנוע את הופעתו.
מהו אירוע מוחי קטן?
אירוע מוחי, הנקרא גם שבץ מוחי, מתרחש כאשר ישנה הפרעה פתאומית באספקת הדם לרקמת המוח. הפרעה זו גורמת לנזק נוירולוגי הבא לידי ביטוי בדרכים שונים, לדוגמה: הפרעות וקושי בדיבור, חולשה או שיתוק בגפיים, קשיים בהליכה ועוד. אירוע קטן (המוכר גם כאירוע מוחי חולף או ״מיני״ אירוע) הוא כזה הנמשך זמן קצר, לעתים רק מספר דקות, לרב מתרחש במוקד אחד ואינו גורם לנכות קבועה. מחקרים מראים כי אחד מכל 10 נפגעי אירוע מוחי חולף נפגעים מאירוע גדול מאוחר יותר (תוך כמה ימים / שבועות). לפיכך, ישנה חשיבות גדולה לשים לב לתסמינים השונים המופיעים בעקבות האירוע הקטן, שכן הם-הם סימנים לאירוע מוחי גדול יותר.
סימנים לאירוע מוחי
אירוע שכזה פוגע בתאי המוח וכתוצאה מכך נפגעות פעולות יומיומיות ושגרתיות. מיקום הפגיעה הוא זה שקובע את אופי התסמינים.
הסימנים הנפוצים ביותר:
חולשה / שיתוק בגפיים – סימן האזהרה הנפוץ ביותר. הרגשה של חוסר תחושה באחת הגפיים או לחילופין הרגשה של עקצוצים/נמלולים כמו שאיבר ״נרדם״. לרב מדובר במצב זמני ופגיעה בהליכה נכונה ובשיווי המשקל.
חולשה / שיתוק בפנים – גם כן סימן אזהרה נפוץ שקל לזהותו, שכן הוא גורר אחריו עיוות של שרירי הפנים והפרעה בדיבור.
בעיות ראייה – טשטוש או ערפול ראייה, או לחילופין ראייה כפולה הם תסמינים נפוצים של אירוע מוחי. בעיות ראייה אופייניות לגיל השלישי ללא קשר לאירוע מוחי, אך כאן מדובר בהופעה פתאומית של הסימנים כאשר הנפגע עלול להיתקל באנשים ובחפצים שבדרכו.
שינוי בהתנהגות – כאשר נפגעות היכולות הפיזיות, הדבר גורר גם פגיעה רגשית. לכן, אם הנפגע יחוש כאבי ראש אך לא נראה שינוי כלשהו בדיבור ו/או בהליכה, יש לשים לב אם התנהגותו השתנתה לרעה והפכה לחוצה או כעוסה, ואם הינו מפגין פרצי צחוק או בכי ללא כל סיבה נראית לעין.
לעתים, קל להתבלבל ולחשוב כי מדובר בירידה ביכולת התפקודית הנובעת באופן טבעי בהגיע אדם לגיל השלישי, אך יתר תשומת לב ומודעות לסימנים לאירוע מוחי, יכולים להקל על הזיהוי שמדובר במשהו חריג.
מה לעשות במידה והבחנו בסימני האזהרה?
במידה וקיים חשד, ולו הקטן ביותר, כי אדם בקרבתכם לקה באירוע מוחי, יש להגיע במהירות רבה לבית החולים. זמן התגובה וההגעה המהירה לקבלת טיפול עשויה למזער את הנזקים, שכן בבית החולים ידעו מיד לזהות את הגורם לאירוע ולפגיעה ולטפל בו כראוי.